Pieczone polędwiczki w sosie rydzowym
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- oliwa
- sól
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich świeżo zmielony
- czarny pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 40 dag rydzów (świeżych lub mrożonych)
- 1/2 litra wywaru warzywnego
- 250 ml śmietany kwaśnej zielenina
- np. natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej. W tym celu trzeba umyć polędwiczkę, pokroić w ukośne plastry. Z oliwy i przypraw (papryki słodkiej, ziół prowansalskich, czosnku i pieprzu oraz soli) przygotować pastę, po czym starannie smarować nią plastry polędwiczki z każdej strony. Włożyć mięso do miski, przykryć i odstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia wyciągnąć mięso i obsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie z obu stron – zaledwie po kilka sekund, tak by z zewnątrz białko się ścięło i polędwiczka pozostała soczysta. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą i piec około 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos rydzowy. Grzyby pokroić w kostkę i wrzucić na suchą teflonową patelnię. Posolić i smażyć tak długo, aż staną się miękkie i puszczą sok. Wówczas zalać je wywarem z warzyw i gotować około 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Śmietanę zahartować przy pomocy gorącej wody. Dodajemy ją do grzybów. Gotować sos na niewielkim ogniu jeszcze przez 10-15 minut, aż osiągnie pożądaną przez nas gęstość. Podawać polędwiczki polane sosem i udekorowane natką pietruszki.
Dodaj komentarz