Jeżyna (Rubus L.) – właściwości

Jeżyna (Rubus L.) – właściwości

 

Właściwości jeżyn:

  • zawierają witaminy: A, wit. z grupy B (B1, B2, B3 i B9), C, E i K
  • są zasobne w minerały – cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo
  • charakteryzują się dużą zawartością antocyjanów
  • wspomagają układ odpornościowy
  • zapobiegają zmianom nowotworowym
  • wpływają na obniżenie poziom cholesterolu oraz cukru we krwi
  • ograniczają stany zapalne w organizmie
  • zawarte w nich fitoestrogeny wpływają pozytywnie na samopoczucie i siły witalne kobiet
  • wpływają na ostrość widzenia
  • działają ochronnie na skórę
  • wspomagają pracę układu pokarmowego oraz sercowo-naczyniowego
  • w medycynie ludowej wykorzystuje się liście, korzeń i owoce:

– sok z jeżyn do wspomagania leczenia chorób skóry

– liście używane są wspomagająco do leczenia stanów zapalnych, biegunek i wrzodów

– korzeń wykorzystuje się do naparu, który ceniony jest za działanie moczopędne oraz minimalizujące obrzęki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *