Jagoda leśna (Vaccinium myrtillus) – właściwości

Jagoda leśna (Vaccinium myrtillus) – właściwości

Jagoda leśna to jeden z najsmaczniejszych owoców leśnych. Sezon na ten owoc właśnie się zaczął i będzie trwał do sierpnia wiec czas włączyć je do diety.

Właściwości jagód:

  • zawierają witaminy: A, wit. z grupy B (B1, B2, B3 i B9), C, E i K

  • są zasobne w minerały – cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo

  • wykazują działanie przeciwbakteryjne

  • wspomagają pracę układu pokarmowego

  • zwiększają odporność organizmu

  • w medycynie naturalnej stosowane przy dolegliwościach żołądkowych

  • usprawniają pracę narządu wzroku

  • charakteryzują się wysoką zawartością substancji o silnym działaniu antyoksydacyjnym. W 100 gramach jagód znajduje się nawet 495 mg substancji antyutleniających

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *