Pieprznik Jadalny czyli co z tą Kurką ?

Pieprznik Jadalny czyli co z tą Kurką ?

Pospolita nazwa Kurki czyli Pieprznik Jadalny nazwany wśród grzybiarzy złotem lasów który w pełni zasługuje na to miano ze względu na pełnie smaku i zapachu . Z tych grzybów można przygotowac mnóstwo pysznych potraw , warjacji jest wiele tylko od nas zależy czy wpuścimy do swojego menu codziennego złoto na talerzu.

A warto ze wzgledu na walory smakowe ale i wartośc odżywcza gdyz zawierają witaminy: A, B1, B2, C, D, PP i E mają także całkiem sporo soli mineralnych: żelazo, cynk, potas, jod, siarka, wapń, miedź, mangan i fluor.
Kurki w 90% składają się z wody, pozostałe 10% to białka, węglowodany i tłuszcze. Są niskokaloryczne – 100 g świeżych kurek to tylko 38 kcal. W swym składzie kurki zawierają hitinmannozę, czyli substancję, która zwalcza wszystkie robaki ludzkie. Substancja ta potrafi uszkodzić jajeczka pasożytów co jest kolejnym atutem by wprowadzić te grzyby na stłe nie tylko w sezonie.

                                         

Nasza firma Muszyński – Leśne Cymesy Muszyński Walemar zajmuje sie pozyskiwaniem i przetwarzaniem runa leśnego , nasza innowacyjna metoda przechowywania W ZALEWIE SOLANKOWEJ grzybów pozwala nam przygotować wyśmienite danie w 30 min. By nie być gołosłowyny przedstawiamy przepis na takie danie z wykorzystaniem naszych KUREK W ZALEWIE SOLANKOWEJ – Sos kurkowy z makaronem .

Potrzebujemy makaron u nas muszelki i składniki na sos :

  •  500 g kurek
  • 80 g wędzoneg  boczku
  • 1/2 niedużej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 ml słodkiej śmietanki  30%
  • 3-4 czubate łyżki natki pietruszki

 

                 

Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu i swoich preferencji . Boczek i obraną cebulę pokroić w kostkę , czosnek i natkę pietruszki posiekać. Na rozgrzaną patelnie wrzucić boczek i smażyć  go kilka chwil aż zaczął się rumienić nastepnie dodać cebule i kurki z zalewy solnej ( można wcześniej przepłukać ).Smażyć razem, mieszając, przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy  śmietankę i dusimy sos przez chwilę na małym ogniu aż zgęstnieje, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, natką pietruszki . Podjemy z makaronem ale spokojnie ten sos pasuje do ziemniaków czy dań z miesnych. Jest delikatny , pachnący i gwarantujemy satysfakcje 🙂

 

                

Zapraszamy na nasz profil FB 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *