Pieczone polędwiczki w sosie rydzowym

Pieczone polędwiczki w sosie rydzowym

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • oliwa
  • sól
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich świeżo zmielony
  • czarny pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 dag rydzów (świeżych lub mrożonych)
  • 1/2 litra wywaru warzywnego
  • 250 ml śmietany kwaśnej zielenina
  • np. natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej. W tym celu trzeba umyć polędwiczkę, pokroić w ukośne plastry. Z oliwy i przypraw (papryki słodkiej, ziół prowansalskich, czosnku i pieprzu oraz soli) przygotować pastę, po czym starannie smarować nią plastry polędwiczki z każdej strony. Włożyć mięso do miski, przykryć i odstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia wyciągnąć mięso i obsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie z obu stron – zaledwie po kilka sekund, tak by z zewnątrz białko się ścięło i polędwiczka pozostała soczysta. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą i piec około 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos rydzowy. Grzyby pokroić w kostkę i wrzucić na suchą teflonową patelnię. Posolić i smażyć tak długo, aż staną się miękkie i puszczą sok. Wówczas zalać je wywarem z warzyw i gotować około 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Śmietanę zahartować przy pomocy gorącej wody. Dodajemy ją do grzybów. Gotować sos na niewielkim ogniu jeszcze przez 10-15 minut, aż osiągnie pożądaną przez nas gęstość. Podawać polędwiczki polane sosem i udekorowane natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *