Sos z suszonych grzybów

Sos z suszonych grzybów

Grzyby to tradycyjny składnik wigilijnych dań. Zbierane wczesną jesienią, w święta przywołują zapach lasu, za którym tęsknimy zimą . Sos z suszonych grzybów – borowików czy podgrzybków – będzie wspaniałym dodatkiem do każdego obiadu zwłaszcza w mroźne lub pochmurne dni.

Mój przepis jest bardzo prosty, gdyż  pasuje do  pieczonych , duszonych , smażonych dań mięsnych nadając im wyrazisty smak jak i dań jarskich gdzie jako główny składnik idealnie się nadaje do każdego rodzaju makaronu.

    

Składniki :
  • 200 g suszonych grzybów
  •  1 cebula
  • 30 g masła (ok. 1 łyżka)
  • 1 łyżka  mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • sól, pieprz, tymianek
  • natka pietruszki
  • marchewka, pietruszka, czosnek jeśli ktoś chce. Ja przemycam wszędzie warzywa.

Przygotowanie :

 

  • Suszone grzyby należy wcześniej namoczyć na 2h,
  • Następnie pokrojone grzyby wraz z cebulą, czosnkiem i dowolnymi warzywami (ja dodaję marchew i pietruszkę) smażyć na maśle,
  • Dusić na małym ogniu ok 40 min, mieszając co jakiś czas,
  • Podprawiamy mąką i śmietaną , posypujemy natką pietruszki , doprawiamy do smaku.

 

  

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *