Borówki amerykańskie (Vaccinium corymbosum) – właściwości

Borówki amerykańskie (Vaccinium corymbosum) – właściwości

Przyjrzyjmy się, co kryją w sobie te owoce:

  • zawierają witaminy: A, wit. z grupy B (B1, B2, B3, B6 i B9), C, D, E i K

  • jedna szklanka owoców to 1/3 dziennego zapotrzebowania na wit. C

  • są zasobne w minerały – cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo

  • w 100g borówki znajdziemy 57kcal

  • wykazują działanie zapobiegające zmianom neurodegeneracyjnym mózgu

  • zawierają substancje regulujące poziom cukru we krwi

  • charakteryzują się dużą zawartością związków antyoksydacyjnych

  • posiadają właściwości antynowotworowe

  • zawierają garbniki, które mają działanie bakteriobójcze i ściągające

  • zawartość błonnika usprawnia pracę jelit i poprawia przemianę materii

  • łagodzą stany zapalne i osłaniają komórki wątrobowe przed uszkodzeniem

  • regularne spożywanie borówek reguluje poziom złego cholesterolu

  • wzmacniają układ oddechowy, moczowy i nerwowy

  • wykazują działanie przeciwzapalne oraz odtruwające

  • zawierają antocyjany i glikozydy wpływające na poprawę jakości widzenia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *