Zupa Borowikowa z pęczakiem

Zupa Borowikowa z pęczakiem

Zupy to nasza Polska tradycja, ugotowane na domowych wywarach są bardzo zdrowe nie powinno ich zabraknąć na naszych stołach. Trudno sobie bez nich wyobrazić życie i obiad . Zimą rozgrzewają a latem chłodzą dlatego dziś proponujemy przepis na zupę Borowikową idealną na deszczową porę która przybliży nasze zmysły do wiosny.

Do przygotowania zupy Borowikowej z pęczakiem potrzebujemy

  • 300g grzybów mrożonych czy suszonych
  • włoszczyzna :marchewka, seler,pietruszka ,por
  • natka pietruszki ,
  • przyprawy : sól, pieprz,ziele angielskie, liść laurowy
  • 2łyżeczki oleju bądź masła klarowanego
  • 1\2 szklanki kaszy pęczak

Włoszczyznę należy pokroić w paseczki , por w talarki , grzyby odmoczone bądź odmrożone , mogą być także i świeże kroimy w plasterki. Na włoszczyźnie gotujemy wywar z dodatkiem liścia laurowego , ziela angielskiego . Dodajemy kaszę pęczak a, w tym czasie na maśle lub oleju podsmażamy grzyby z posiekanym porem , czosnkiem .  Następnie gotujemy wszystko razem do miękkości  ,przyprawiamy do smaku i posypujemy natką pietruszki .

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *