Malina (Rubus) – właściwości

Malina (Rubus) – właściwości

Czy wiecie jakie właściwości drzemią w tych owocach?

  • zawierają witaminy: A, wit. z grupy B (B1, B2, B3 i B9), C, D, E i K

  • są zasobne w minerały – cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, sód, wapń i żelazo

  • wykazują działanie przeciwgorączkowe

  • ich liście są bogate w garbniki, flawonoidy, związki żywicowe oraz pektyny

  • napary z liści malin działają przeciwbakteryjnie i ściągająco

  • wzmacniają układ odpornościowy

  • zawierają substancje spowalniające rozprzestrzenianie się raka

  • pomocne w zapobieganiu wzrostowi Candida Albicans

  • charakteryzują się dużą zawartością przeciwutleniaczy

  • napar z malin jest uznanym środkiem na zwiększenie laktacji

  • okłady nasączone naparem z liści malin łagodzi oparzenia słoneczne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *