Zupa kurkowa z ziemniakami i koperkiem

Zupa kurkowa z ziemniakami i koperkiem

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 350 g kurek
  • 1 ząbek czosnku
  • 350 g ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 litr bulionu
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 150 g gęstej śmietany 18%

Sposób przygotowania:

W garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać umyte kurki (większe najlepiej pokroić) oraz obrany i przepołowiony czosnek. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 7 – 10 minut.

Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz startą na tarce obraną marchewkę. Wlać gorący bulion, dodać kurkumę i całość zagotować.

Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 15 – 20 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodać koperek i szczypiorek, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Zahartowaną śmietanę dodać do garnka z zupą, wymieszać i odstawić z ognia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *