Zupa Borowikowa z pęczakiem
Zupy to nasza Polska tradycja, ugotowane na domowych wywarach są bardzo zdrowe nie powinno ich zabraknąć na naszych stołach. Trudno sobie bez nich wyobrazić życie i obiad . Zimą rozgrzewają a latem chłodzą dlatego dziś proponujemy przepis na zupę Borowikową idealną na deszczową porę która przybliży nasze zmysły do wiosny.
Do przygotowania zupy Borowikowej z pęczakiem potrzebujemy
- 300g grzybów mrożonych czy suszonych
- włoszczyzna :marchewka, seler,pietruszka ,por
- natka pietruszki ,
- przyprawy : sól, pieprz,ziele angielskie, liść laurowy
- 2łyżeczki oleju bądź masła klarowanego
- 1\2 szklanki kaszy pęczak
Włoszczyznę należy pokroić w paseczki , por w talarki , grzyby odmoczone bądź odmrożone , mogą być także i świeże kroimy w plasterki. Na włoszczyźnie gotujemy wywar z dodatkiem liścia laurowego , ziela angielskiego . Dodajemy kaszę pęczak a, w tym czasie na maśle lub oleju podsmażamy grzyby z posiekanym porem , czosnkiem . Następnie gotujemy wszystko razem do miękkości ,przyprawiamy do smaku i posypujemy natką pietruszki .
Dodaj komentarz