Tarta z Kurek
Szybka i niekłopotliwa w przygotowaniu tarta kurkowa idealnie sprawdzi się na obiad lub ciepłą kolacje .
W poprzednim poście pisałam szerzej o walorach grzybów Kurki także zapraszam do poczytania kto przegapił przypominamy: https://lesnecymesy.pl/aktualnosci/pieprznik-jadalny-czyli-co-z-ta-kurka/ .
Aby zbytnio nie przedłużać zapraszam po smaczny przepis :
CIASTO
215 g mąki pszennej tortowej
100 g masła
1 żółtko
1-2 łyżki gęstej śmietany
1/5 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
FARSZ
1. 250 g w zalewie solankowej kurek
2. 1-2 łyżeczki masła
3. świeża papryka żółta i czerwona , cebulka
4. 150 g serka z ziołami
5. 4 łyżeczek śmietanki 18 %
6. 50 g sera żółtego
do smaku – sól, pieprz czarny świeżo mielony, natka pietruszki , szczypiorek.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
CIASTO – mąkę przesiać, dodać sól , masło i utrzeć razem aby nie było grudek , następnie dodajemy żółtko i śmietanę i zagnieść ciasto które wkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone rozwałkowujemy leciutko posypując mąką na płat większy od formy do pieczenia(formę pamiętamy aby nasmarować wcześniej tłuszczem). Ciasto wkładamy na formę , nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220st.C i podpiekamy ok. 10 min. Wyciągamy i pozostawiamy do wystygnięcia .
FARSZ – na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulkę , paprykę , można dodać boczek czy dowolne warzywa według uznania dusić na wolnym ogniu podlewając wodą , gdy będą miękkie dodajemy kurki z zalewy solankowej i dusimy jeszcze 5 min , zdjąć z ognia. Do miski przełożyć serek oraz starty ser żółty, dodawać śmietanę i można ser żółty i mieszamy wszystko razem . Farsz wykładamy na podpieczone wcześniej ciasto , posypujemy pietruszka.
Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 st. C. Podałam na gorąco. SMACZNEGO 🙂
Dodaj komentarz