Sos z suszonych grzybów
Grzyby to tradycyjny składnik wigilijnych dań. Zbierane wczesną jesienią, w święta przywołują zapach lasu, za którym tęsknimy zimą . Sos z suszonych grzybów – borowików czy podgrzybków – będzie wspaniałym dodatkiem do każdego obiadu zwłaszcza w mroźne lub pochmurne dni.
Mój przepis jest bardzo prosty, gdyż pasuje do pieczonych , duszonych , smażonych dań mięsnych nadając im wyrazisty smak jak i dań jarskich gdzie jako główny składnik idealnie się nadaje do każdego rodzaju makaronu.
Składniki :
- 200 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 30 g masła (ok. 1 łyżka)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka śmietany 18%
- sól, pieprz, tymianek
- natka pietruszki
- marchewka, pietruszka, czosnek jeśli ktoś chce. Ja przemycam wszędzie warzywa.
Przygotowanie :
- Suszone grzyby należy wcześniej namoczyć na 2h,
- Następnie pokrojone grzyby wraz z cebulą, czosnkiem i dowolnymi warzywami (ja dodaję marchew i pietruszkę) smażyć na maśle,
- Dusić na małym ogniu ok 40 min, mieszając co jakiś czas,
- Podprawiamy mąką i śmietaną , posypujemy natką pietruszki , doprawiamy do smaku.
Dodaj komentarz