Pieprznik jadalny (kurka) – dlaczego warto je jeść poza walorami smakowymi?

Pieprznik jadalny (kurka) – dlaczego warto je jeść poza walorami smakowymi?


Pieprznik jadalny popularnie nazywany kurką to jeden z najsmaczniejszych grzybów występujących w naszych lasach.

Dlaczego warto jeść kurki poza walorami smakowymi?

  • są niskokaloryczne

  • mają działanie przeciwpasożytnicze (zawierają substancję o nazwie hitinmannoza, która jest także składnikiem niektórych leków. Substancja ta paraliżuje układ nerwowy pasożytów tym samym zabijając je i niszcząc ich jaja. W odróżnieniu od syntetycznych odpowiedników, hitinmannoza występująca w kurkach działa łagodniej i nie obciąża wątroby)

  • działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie

  • poprawiają obraz krwi, mają dużo żelaza i miedzi

  • wspomagają leczenie chorób wątroby i dróg żółciowych

  • w medycynie ludowej stosowane były jako naturalny antybiotyk oraz jako środek wzmacniający wzrok oraz funkcje wątroby.

Czas docenić te dobra natury a wyjdzie nam to tylko na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *