Pieprznik jadalny (kurka) – dlaczego warto je jeść poza walorami smakowymi?

Pieprznik jadalny popularnie nazywany kurką to jeden z najsmaczniejszych grzybów występujących w naszych lasach.
Dlaczego warto jeść kurki poza walorami smakowymi?
-
są niskokaloryczne
-
mają działanie przeciwpasożytnicze (zawierają substancję o nazwie hitinmannoza, która jest także składnikiem niektórych leków. Substancja ta paraliżuje układ nerwowy pasożytów tym samym zabijając je i niszcząc ich jaja. W odróżnieniu od syntetycznych odpowiedników, hitinmannoza występująca w kurkach działa łagodniej i nie obciąża wątroby)
-
działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie
-
poprawiają obraz krwi, mają dużo żelaza i miedzi
-
wspomagają leczenie chorób wątroby i dróg żółciowych
-
w medycynie ludowej stosowane były jako naturalny antybiotyk oraz jako środek wzmacniający wzrok oraz funkcje wątroby.
Dodaj komentarz