Malina (Rubus) – właściwości
Czy wiecie jakie właściwości drzemią w tych owocach?
-
zawierają witaminy: A, wit. z grupy B (B1, B2, B3 i B9), C, D, E i K
-
są zasobne w minerały – cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, sód, wapń i żelazo
-
wykazują działanie przeciwgorączkowe
-
ich liście są bogate w garbniki, flawonoidy, związki żywicowe oraz pektyny
-
napary z liści malin działają przeciwbakteryjnie i ściągająco
-
wzmacniają układ odpornościowy
-
zawierają substancje spowalniające rozprzestrzenianie się raka
-
pomocne w zapobieganiu wzrostowi Candida Albicans
-
charakteryzują się dużą zawartością przeciwutleniaczy
-
napar z malin jest uznanym środkiem na zwiększenie laktacji
-
okłady nasączone naparem z liści malin łagodzi oparzenia słoneczne
Dodaj komentarz