Zupa kurkowa z ziemniakami i koperkiem
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 350 g kurek
- 1 ząbek czosnku
- 350 g ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 litr bulionu
- szczypta kurkumy
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 150 g gęstej śmietany 18%
Sposób przygotowania:
W garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać umyte kurki (większe najlepiej pokroić) oraz obrany i przepołowiony czosnek. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 7 – 10 minut.
Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz startą na tarce obraną marchewkę. Wlać gorący bulion, dodać kurkumę i całość zagotować.
Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 15 – 20 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodać koperek i szczypiorek, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Zahartowaną śmietanę dodać do garnka z zupą, wymieszać i odstawić z ognia.
Dodaj komentarz