Sos grzybowy z maślaków

Sos grzybowy z maślaków

Składniki:

  • 0,5 kg świeżych maślaków,
  • 2 cebule,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 4 łyżki stołowe śmietany do zup,
  • sól,pieprz ,
  • koperek suszony,
  • olej ,
  • kostka rosołowa warzywna lub bulion wywar ,
  • sok z połowy cytryny
  • woda

Sposób przygotowania:

Maślaki obrać, pokroić i szybko umyć pod zimną wodą. Wstawić do garnka z gotującą się wodą na 15 minut-odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku na oleju, dolać szklankę wody ,włożyć odcedzone maślaki ,przyprawić i skropić sokiem z połowy cytryny. Po odparowaniu dodać kostkę rosołową rozpuszczoną w minimalnej ilości wody lub bulionu ,mieszać i doprawić. Podawać z ugotowanymi ziemniakami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *