Sos grzybowy z maślaków
Składniki:
- 0,5 kg świeżych maślaków,
- 2 cebule,
- 0,5 kg ziemniaków,
- 4 łyżki stołowe śmietany do zup,
- sól,pieprz ,
- koperek suszony,
- olej ,
- kostka rosołowa warzywna lub bulion wywar ,
- sok z połowy cytryny
- woda
Sposób przygotowania:
Maślaki obrać, pokroić i szybko umyć pod zimną wodą. Wstawić do garnka z gotującą się wodą na 15 minut-odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku na oleju, dolać szklankę wody ,włożyć odcedzone maślaki ,przyprawić i skropić sokiem z połowy cytryny. Po odparowaniu dodać kostkę rosołową rozpuszczoną w minimalnej ilości wody lub bulionu ,mieszać i doprawić. Podawać z ugotowanymi ziemniakami.
Dodaj komentarz