Jagoda leśna (Vaccinium myrtillus) – właściwości
Jagoda leśna to jeden z najsmaczniejszych owoców leśnych. Sezon na ten owoc właśnie się zaczął i będzie trwał do sierpnia wiec czas włączyć je do diety.
Właściwości jagód:
-
zawierają witaminy: A, wit. z grupy B (B1, B2, B3 i B9), C, E i K
-
są zasobne w minerały – cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo
-
wykazują działanie przeciwbakteryjne
-
wspomagają pracę układu pokarmowego
-
zwiększają odporność organizmu
-
w medycynie naturalnej stosowane przy dolegliwościach żołądkowych
-
usprawniają pracę narządu wzroku
-
charakteryzują się wysoką zawartością substancji o silnym działaniu antyoksydacyjnym. W 100 gramach jagód znajduje się nawet 495 mg substancji antyutleniających
Dodaj komentarz