Borówki amerykańskie (Vaccinium corymbosum) – właściwości
Przyjrzyjmy się, co kryją w sobie te owoce:
-
zawierają witaminy: A, wit. z grupy B (B1, B2, B3, B6 i B9), C, D, E i K
-
jedna szklanka owoców to 1/3 dziennego zapotrzebowania na wit. C
-
są zasobne w minerały – cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo
-
w 100g borówki znajdziemy 57kcal
-
wykazują działanie zapobiegające zmianom neurodegeneracyjnym mózgu
-
zawierają substancje regulujące poziom cukru we krwi
-
charakteryzują się dużą zawartością związków antyoksydacyjnych
-
posiadają właściwości antynowotworowe
-
zawierają garbniki, które mają działanie bakteriobójcze i ściągające
-
zawartość błonnika usprawnia pracę jelit i poprawia przemianę materii
-
łagodzą stany zapalne i osłaniają komórki wątrobowe przed uszkodzeniem
-
regularne spożywanie borówek reguluje poziom złego cholesterolu
-
wzmacniają układ oddechowy, moczowy i nerwowy
-
wykazują działanie przeciwzapalne oraz odtruwające
-
zawierają antocyjany i glikozydy wpływające na poprawę jakości widzenia
Dodaj komentarz