Zupa z Borowików Szlachetnych
Borowik szlachetny to jeden z najpopularniejszych grzybów w Polsce a jego potoczna nazwa to ,,Prawdziwek,, występuje od czerwca do listopada w naszych lasach. Jego wartość odżywcza jest spora gdyż zawiera witaminy : A, B1, B2, C, D, PP i E,oraz wiele soli mineralnych. Posiada także sporą ilość białka zbudowanego z łatwo przyswajalnych aminokwasów egzogennych (tj. takich, które nasz organizm nie jest w stanie sam zsyntetyzować i potrzebuje ich dostarczyć z zewnątrz), borowiki są dobrym źródłem tych związków dla wegetarian.
Prawdziwki ze względu na swój smak i zapach są cenionymi grzybami z których przygotowuje się marynaty,solanki , stosuje się do zup i sosów, a także suszy. Dziś chciałabym Państwu przedstawić przepis na pyszną zupę Krem z borowika w zalewie solankowej dzięki której smak potraw jest niepowtarzalny a szybkość i łatwość wykonania przydaje się nie tylko w profesjonalnych kuchniach ale i w naszym domu zda egzamin.
Składniki
- Borowiki w zalewie solankowej
- włoszczyzna
- 4 szt. ziemniaków
- śmietana 18 %
- masło ,
- przyprawy : sół, pieprz,
- groszek ptysiowy
Sposób przygotowania :
- warzywa i ziemniaki umyć , obrać pokroić na mniejsze kawałki i wstawić do gotowania
- borowiki odsączyć z zalewy solankowej przepłukać,pokroić i na masełku poddusić .
- dodać do miękkich warzyw borowika ( jeśli koś nie lubi zupy krem w tej postaci doprawia i mamy gotową zupę), gotujemy wszystko razem ok 30 min. aby wszystko się pięknie połączyło.
- zupę ściągamy z palnika i blędujemy aż składniki się połączą , ponownie wstawiamy na palnik, doprawiamy solą ,pierzem , natką pietruszki .
- podprawiamy śmietaną 18% – ja dodaje dosłownie 2 łyżki
- Podajemy z groszkiem ptysiowym bądź grzankami
Osobiście uwielbiam tą zupę , jest delikatna , aromatyczna i przepyszna .
POLECAM
Dodaj komentarz