Podgrzybek brunatny blanszowany w zalewie solankowej cały 600g
25.00 zł
Sposób przygotowania :
1. Należy odlać zalewę (można przepłukać ale niekoniecznie wg uznania) i wrzucić grzyby na patelnię.
2. Po odparowaniu wody należy dodać masła lub olej, cebulę, czosnek (wg preferencji).
3. Dodajemy opcjonalnie w zależności co chcemy przygotować: jajka, śmietanę, zioła i mamy gotowe danie w postacie jajecznicy, sosu, podstawę zupy czy zapiekanki.
- Opis
Opis
Podgrzybek brunatny blanszowany w zalewie solankowej cały 600g
Podgrzybek brunatny (Xerocomus badius) to dobre źródło białka i węglowodanów. Nienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią większość tłuszczu zawartego w podgrzybku dobrze wpływają na nasz organizm. W podgrzybku brunatnym mamy również dużą zawartość flawonoidów.
Wartości odżywcze podgrzybka brunatnego:
Wartość odżywcza w 100 g podgrzybka brunatnego |
|
Wartość energetyczna |
172kJ/41kcal |
Tłuszcz |
0,5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
<0,1 g |
Węglowodany |
4,0 g |
w tym cukry |
<0,5 g |
Błonnik |
2,6 g |
Białko |
3,6 g |
Sól |
<0,01 g |