Mleczaj rydz blanszowany w zalewie solankowej 600g
36.00 zł
Mleczaj Rydz w zalewie solankowej został poddany obróbce blanszowania co pozwala nam bezpośrednio po odsączeniu z zalewy solankowej usmażenia aromatycznej jajecznicy jak również dodania go do zup, sosów, duszenia i marynowania. Posiada duże wartości kulinarne, głównie ze względu na wspaniały aromat i charakterystyczny smak.
Sposób przyrządzania produktu:
- Należy odlać zalewę (można przepłukać ale niekoniecznie wg uznania) i wrzucić grzyby na patelnię.
- Po odparowaniu wody należy dodać masła lub olej, cebulę, czosnek (wg preferencji).
- Dodajemy opcjonalnie w zależności co chcemy przygotować: jajka, śmietanę, zioła i mamy gotowe danie w postacie jajecznicy, sosu, podstawę zupy czy zapiekanki .
- Opis
Opis
Mleczaj rydz blanszowany w zalewie solankowej 600g
Mleczaj rydz (Lactarius deliciosus) to jeden z bardziej charakterystycznych grzybów, które można spotkać w lesie. Zawiera on prowitaminę A, czyli beta-karoten, dlatego posiada kolor pomarańczowy. Rydze posiadają swój bardzo wyrazisty, lecz delikatny smak.
Wartości odżywcze mleczaja rydza:
Wartość odżywcza w 100 g produktu |
|
Wartość energetyczna |
201kJ/48kcal |
Tłuszcz |
0,7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
<0,1 g |
Węglowodany |
6,9 g |
w tym cukry |
<0,5 g |
Błonnik |
3,2 g |
Białko |
1,9 g |
Sól |
<0,01 g |