Pieprznik jadalny (kurka) blanszowany w zalewie solankowej premium extra 450g
32.00 zł
Pieprznik jadalny (kurka) extra w zalewie solankowej został poddany obróbce blanszowania co pozwala nam bezpośrednio po odsączeniu z zalewy solankowej poddać go obróbce termicznej . Możemy przygotować z niego marynaty, poddać go procesowi duszenia, smażenia i wykorzystać go do przygotowania pysznej zupy, sosów lub królującej na naszych stołach jajecznicy .
Przykładowy przepis:
- Kurki należny odsączyć na cedzaku
- Obrać cebulę i pokroić w kostkę
- Na rozgrzany tłuszcz : ojej , wrzucamy cebulkę którą lekko posolić i cały czas smażyć na średnim ogniu.
- Zwiększyć ogień, dodać kurki i smażyć około 9 minut aż cała woda odparuje a grzyby zaczną się lekko przypiekać na brzegach .
- Do patelni dodajemy masło i mieszając smażyć chwilkę na ogniu.
- Dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia i po kilku minutach dodać natkę pietruszki , doprawić do smaku solą i pieprzem.
SMACZNEGO!
- Opis
Opis
Pieprznik jadalny (kurka) blanszowany w zalewie solankowej premium extra 450g
Pieprznik jadalny (Cantharellus Cibarius) popularnie nazywany kurką a także lisicą czy liszką to smacznym i chętnie poszukiwany grzyb jadalny z rodziny pieprznikowatych. Prócz minerałów, witamin, cennych białek i aminokwasów zawiera substancje antybiotyczne, przydatne przy zwalczaniu wielu schorzeń bakteryjnych i wirusowych. Co więcej, kurki to grzyby lubiane ze względu na swój bardzo wyrazisty, lecz delikatny smak. Pieprznik jadalny (Kurka) to lepsze źródło β-karotenu niż marchewka czy pomidor a także rekordzista pod względem zawartości witaminy B1.
Wartości odżywcze dla pieprznik jadalny (kurka):
Wartość odżywcza w 100 g produktu |
|
Wartość energetyczna |
117kJ/28kcal |
Tłuszcz |
0,4 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
<0,1 g |
Węglowodany |
4,0 g |
w tym cukry |
0,6 g |
Błonnik |
1,9 g |
Białko |
1,2 g |
Sól |
0,7 g |