Mleczaj Rydz blanszowany w zalewie solankowej 400g Eko
18.00 zł
Mleczaj Rydz w zalewie solankowej EKO został poddany obróbce blanszowania co pozwala nam bezpośrednio po odsączeniu z zalewy solankowej usmażenia aromatycznej jajecznicy jak również dodania go do zup, sosów, duszenia i marynowania. Posiada duże wartości kulinarne, głównie ze względu na wspaniały aromat i charakterystyczny smak.
Sposób przygotowania :
1.należy odlać zalewę (można przepłukać ale niekoniecznie wg.uznania) i wrzucić grzyby na patelnię .
2.po odparowaniu wody należy dodać masła lub olej, cebulę, czosnek (wg. preferencji )
3.dodajemy opcjonalnie w zależności co chcemy przygotować :jajka, śmietanę, zioła, i mamy gotowe danie w postacie jajecznicy , sosu , podstawę zupy czy zapiekanki .
- Opis
Opis
Mleczaj Rydz EKO (Lactarius deliciosus)
Jednym z bardziej charakterystycznych grzybów, które można spotkać w lesie jest mleczaj rydz EKO (Lactarius deliciosus). Zawiera on prowitaminę A, czyli beta-karoten, dlatego jest pomarańczowy. Rydze są lubiane ze względu na swój bardzo wyrazisty, lecz delikatny smak.
Wartości odżywcze mleczaja rydza:
Wartość odżywcza w 100 g produktu |
|
Wartość energetyczna |
201kJ/48kcal |
Tłuszcz |
0,7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
<0,1 g |
Węglowodany |
6,9 g |
w tym cukry |
<0,5 g |
Błonnik |
3,2 g |
Białko |
1,9 g |
Sól |
<0,01 g |